Hoe je je rijbewijs weer kwijtraakt.
15 oktober 2024- Je kunt hem kwijtraken door medische redenen. Je krijgt bv een TIA waardoor er twijfel ontstaat over je medische geschiktheid om te kunnen autorijden. In dat geval moet je een gezondheidsverklaring invullen waarbij je aangeeft wat je probleem is. Bv onvoldoende kracht in je rechterbeen. Dan kun je een rijtest doen bij het CBR en als blijkt dat je in een aangepaste automaat (met een gaspedaal links) wel goed kunt rijden houd je je rijbewijs met alleen een aantekening erop dat je in een aangepaste auto moet rijden. Maar het kan ook zijn dat je medisch niet meer in staat bent om goed te rijden en dan wordt je rijbewijs definitief ingetrokken.
- Je kunt je rijbewijs kwijtraken doordat de politie twijfelt over je rijvaardigheid en je rijbewijs intrekt. Als je rijbewijs wordt ingetrokken, betekent dit dat je tijdelijk je rijbewijs kwijt bent. Hier zijn enkele situaties waarin dit kan gebeuren:
- Verkeersovertredingen: Als je te hard rijdt, onder invloed rijdt, of andere verkeersovertredingen begaat.
- Gevaarlijk rijgedrag: Als je rijgedrag een groot gevaar vormt voor anderen op de weg.
- Weigering van een blaastest of bloedonderzoek: Als je weigert om een blaastest of bloedonderzoek te doen.
Wanneer je rijbewijs wordt ingetrokken, stuurt de politie je rijbewijs naar de officier van justitie, die beslist of je rijbewijs tijdelijk terugkomt of definitief wordt ingetrokken. In sommige gevallen kun je je rijbewijs tijdelijk terug vragen. Bijvoorbeeld als je hem dringend nodig hebt voor je werk.
Dit is niet bedoeld als straf, ook al voelt dat vaak wel zo. Het wordt puur gedaan voor de verkeersveiligheid. Per slot van rekening wil niemand een dode of gewonde medeweggebruiker op zijn geweten hebben.
Ook stuurt de politie bij een ernstige verkeersovertreding je gegevens door naar het CBR. Die kan dan een Educatieve Maatregel opleggen. Het is een verplichte cursus. Volg je hem niet, wordt je rijbewijs ingetrokken. Het is een dure cursus, die door de deelnemer zelf betaald moet worden. Het kan tussen de 700 en 1300 euro kosten.
Er zijn per 1 april 2023 vijf educatieve maatregelen:
- De ‘Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer’ (EMA)
- De ‘Lichte Educatieve Maatregel Alcohol’ (LEMA)
- De ‘Educatieve Maatregel Gedrag’ (EMG)
- De 'Lichte Educatieve Maatregel Gedrag (LEMG)
- De 'Educatieve Maatregel Drugs (EMD)
Vorig jaar zijn er in totaal ruim 16.000 Educatieve Maatregelen opgelegd. Tot nu toe (oktober) zijn er dit jaar al 15.000 Maatregelen opgelegd en daar zal het vast niet bij blijven. Tijdens de cursus hoopt het CBR een gedragsverandering te bereiken bij de deelnemers.
De meeste cursisten komen omdat ze onder invloed van alcohol gereden hebben. Het onder invloed rijden van drugs neemt echter toe, vooral onder jongeren. Wat velen zich niet realiseren is dat drugs vaak lang doorwerken. Als je op een festival een xtc-pilletje neemt, kan dat 19 tot 46 uur later nog je bloed zitten. GHB en lachgas zijn nog veel gevaarlijker. Gebruikers daarvan kunnen onder het rijden bewusteloos raken.
Al met al duurt het in Nederland wel even voor je je rijbewijs definitief kwijt bent. Er wordt veel gedaan om ervoor te zorgen dat mensen toch hun rijbewijs behouden.