Auto-Motorrijschool G vd Kamp

Een aanrijding! En wat nu?

19 augustus 2024
Ina van de Kamp

In de rijinstructie komen de meeste ongelukken doordat de leerling ergens voor stopt (zebra, geel verkeerslicht) terwijl de auto daarachter niet stopt. Als automobilist kun je dus aanrijdingen voorkomen door er op te letten dat degene voor je misschien stopt (of de motor af laat slaan) terwijl jij denkt dat hij daar nog gemakkelijk voor langs had kunnen gaan. Maar in een moment van onoplettendheid van jou of de ander gaat het soms gewoon mis.

  1. Als je een paaltje raakt, zal de meeste schade aan jouw voertuig zijn. Controleer wel of er ook schade is aan de paal (lantaarnpaal, parkeermeter o.i.d.) Als er wel schade is aan de paal kun je daarvoor de politie bellen en het doorgeven.
  2. Als je een ander geparkeerd voertuig raakt, wordt het bijzonder op prijs gesteld als je een briefje onder de ruitenwisser achterlaat of de eigenaar opspoort. Vaak staat een auto voor de woning van de eigenaar en anders weet degene voor wiens huis hij staat vaak wie de eigenaar is. Ook hierbij kun je de politie bellen en het kenteken doorgeven, dan kunnen zij de eigenaar waarschuwen.
  3. Als je een rijdend voertuig of een voetganger raakt, kun je meestal samen de schadeformulieren invullen. Als jullie het niet eens zijn over de schuldvraag kun je ook nu de politie bellen op het algemene nummer 0900-8844.
  4. Als het echt een ernstig ongeluk is waarbij meerdere voertuigen betrokken zijn of gewonden gevallen zijn kun je het noodnummer 112 bellen (dat kan in de hele EU).

Het is handig om thuis alvast wat voorbereidingen te treffen voordat je een ongeluk krijgt. Hopelijk heb je het allemaal niet nodig, maar beter mee verlegen dan om verlegen zoals het spreekwoord zegt.

  1. Leg een schadeformulier in je auto of download een schademeldings app, bv. SchadeApp. Er zijn veel verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Het is handig om die alvast van tevoren gedeeltelijk in te vullen met bv de gegevens van je auto. Let er wel op dat je dat aanpast als je een nieuwe auto koopt (dat heb ik nu net gedaan 😉).
  2. Zorg ervoor dat de groene kaart met je verzekeringsgegevens in de auto ligt. Dat is in het buitenland verplicht, in Nederland niet. Maar als je een schadeformulier of app in moet vullen is dat heel handig.
  3. Neem een EHBO doos mee in de auto. Tot nog toe heb ik daar alleen een pleister uitgehaald. Ook handig is een aluminimum warmtedeken, die aan de ene kant koelt (brandwonden) en aan de andere kant verwarmt. Gelukkig ook nog nooit gebruikt.
  4. Let erop dat de veiligheidshamer op een plek in de auto zit die iedereen gemakkelijk kan bereiken, bv bij de handrem. Daarmee kun je de veiligheidsgordel doorsnijden als je auto ondersteboven ligt of het raam openslaan als je niet meer door de deur kan. Let wel op dat je altijd met de hamer tegen de hoek van het raam tikt. In het midden is het raam het sterkst en het moeilijkst te breken.

Dit kun je in deze volgorde het beste doen direct na een aanrijding.

  1. Blijf kalm en veilig: Zorg ervoor dat iedereen in veiligheid is en verplaats je voertuig naar een veilige plek als dat mogelijk is.
  2. Controleer op verwondingen: Kijk of er gewonden zijn en bel indien nodig 112 voor medische hulp.
  3. Documenteer de schade: Maak foto’s van de schade aan alle betrokken voertuigen en de omgeving.
  4. Vul een schadeformulier in: Dit helpt met een snelle afhandeling van de schade.
  5. Verzamel informatie: Noteer de gegevens van de andere bestuurder(s), zoals naam, adres, telefoonnummer, kenteken en verzekeringsgegevens.
  6. Getuigen: Vraag contactgegevens van eventuele getuigen.
  7. Meld de aanrijding: Informeer je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk over het incident.

Verder, en dit is heel lastig, bewaar je geduld en je goede humeur. Bedenk dat de ander niet opzettelijk een aanrijding veroorzaakt heeft en overstuur is en dat je ook zelf een fout kan maken.   

Zoeken