Scooter- of bromfietsrijles
Als je 16 jaar of ouder bent, mag je op een bromfiets, snorfiets, scooter, brommobiel en Spartamet rijden. Je hebt hiervoor een bromfietsrijbewijs, geldig autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A) nodig. Bij Autorijschool GvdKamp kun je lessen volgen en examen doen voor je brommercertificaat.
Wij lessen met nieuwe Kymco Agility-automaatbromfietsen in de regio Hoofddorp. Als je je bromfietsrijbewijs hebt gehaald, mag je ook met een schakelbromfiets rijden.
Heb jij zin in die scooter-/brommerrijlessen?
Eerst theorie, dan praktijk
Voor je brommercertificaat moet je zowel theorie- als praktijkexamen doen. Voordat je mag gaan lessen voor de praktijk, moet je eerst je theorie-examen halen. Tijdens de praktijklessen en het examen ben je namelijk verplicht om dit theoriecertificaat bij je te dragen. Meer informatie over theorieles voor de brommer en scooter vind je op de pagina Theorieles
Beschermende kleding
Tijdens de rijlessen en het examen moet je goede, stevige kleding dragen. Denk aan:
- Hoge schoenen of laarzen die de enkels bedekken.
- Een stevige broek.
- Een stevige jas.
- Handschoenen.
- Een helm.
Een helm en een jas kun je bij ons lenen. Vanwege de hygiëne ben je verplicht om onder je helm een helmmuts te dragen. De eerste helmmuts krijg je gratis. Als je de helmmuts vergeet of verliest, betaal je voor de volgende een bijdrage van vijf euro.
Je bromfietsrijexamen
Het praktijkexamen duurt in totaal 45 minuten. Daarvan wordt ongeveer een halfuur daadwerkelijk gereden. De examinator volgt op een eigen bromfiets en geeft je via een portofoon aanwijzingen. Hij kijkt of je veilig rijdt en of je de bromfiets voldoende beheerst. De instructeur mag op zijn eigen bromfiets meerijden. Je mag geen examen doen op een snorfiets.
Het beginnersrijbewijs
Ben je geslaagd? Dan ben je een beginnend bestuurder en krijg je een beginnersrijbewijs. Dit bewijs is voor 16- en 17-jarigen zeven jaar geldig. Ben je 18 jaar of ouder, dan is het beginnersrijbewijs vijf jaar geldig. Tijdens deze periode gelden er strengere regels.
Bij de volgende overtredingen krijg je strafpunten:
- Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer.
- Het veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het onjuist opvolgen van de verkeersregels.
- Het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
- Het overschrijden van de alcohollimiet van 0,2 promille.
Een bekeuring voor een ernstige overtreding betekent een strafpunt. Bij drie strafpunten moet je je brommercertificaat inleveren.
Tarieven scooter- of bromfietsrijles
Bekijk de tarieven voor scooter- of bromfietsrijles op onze tarievenpagina